U slikama…

Protesti 6.4.2021.

#BorbaZaŽivot

6.4.2021. održani su prvi protesti građanki i građana “Borba za život” kojim se zahtijevala odgovornost Vijeća ministara i Vlade FBiH za nenabavku vakcina. U trenucima održavanja protesta ispred zgrade Parlamenta BiH u zemlji je preko 8000 osoba izgubilo život zbog zaraze Koronavirusom, a niti jedna vakcina nije bila dostupna narodu.

Protesti 17.4.2021.

Prvi Ženski marš!

Drugi protesti radi nenabavke vakcina u Federaciji BiH, održani su 17.04.2021. Cilj drugih protesta je bio isti – obezbijediti vakcine i preuzeti odgovornost za veliku smrtnost tokom pandemije. Obzirom da se ni Vijeće ministara BiH, ni Vlada Federacije BiH nije oglasila ni po jednom zahtjevu ranijih protesta, prema zastupnicima i zastupnicama u Parlamentarnim skupštinama BiH i FBiH, te delegatima i delegatkinjama u Domovima naroda PS BiH i PS FBiH smo uputile zahtjeve za pokretanje smjene odgovornih te prezentovanje Akcionog plana borbe protiv COVID-19. Zahtjevi građana su upućeni na adrese svih parlametaraca, a građani su pozvani da i sami šalju zahtjeve svojim zastupnicima.

Presica 30.4.2021.

Press konferencija i proglas!

Na konferenciji za štampu održanoj ispred zgrade Parlamenta BiH organizatorice pokreta Ženski marš su saopštile da je samo 7 od 213 zastupnika/ca i delegata u PS BiH i PS FBiH odgovorilo na mailove poslane 17.04.2021. a u kojem se od nosioca zakonodavne vlasti tražilo da izglasaju smjene VM BiH i Vlade F BiH. Ni obećanja iz ovih mailova, nisu ispunjena. Organizatorice su najavile nove aktivnosti pokreta, a na konferenciji za medije svoju podršku pokretu su dali prof. dr. Enver Kazaz ispred Filozofskog fakulteta u Sarajevu, Edin Rikalo i Emina Adilović ispred studenata UNSA i Jasmin Hasanović ispred Fakulteta političkih nauka u Sarajevu.

%d blogeri kao ovaj: