KD SILOVANJE – ODGOVORI MINISTARSTVA UNUTARNJIH POSLOVA I UPRAVA POLICIJE DIO II

KANTON 10

MINISTARSTVO UNUTARNJIH POSLOVA – UPRAVA POLICIJE LIVNO

PUT ŽRTVE

LOCIRANJE ŽRTVE POSREDSTVOM SIGNALA MOBILNOG TELEFONA

Žrtva ili osoba koja poziva u ime žrtve KD Silovanje poziva interventni broj policije 122 – telefonski poziv zaprima policijska uprava (PU) na kojoj se žrtva ili onaj ko poziva trenutno nalazi, a ukoliko onaj ko poziva ne zna lokaciju, lociranje poziva se vrši putem signala mobilnih operatera.

PATROLA

Na mjesto poziva upućuje se uniformirani policijski službenici, po mogućnosti muško ženska patrola. Policijska uprava koja je zaprimila poziv nakon prikupljenih podataka i upućivanja patrole obavještava Sektor kriminalističke policije, odnosno Odjel za posebne namjene koji su nadležni za istragu krivičnog djela Silovanje, potom se uključuje istražitelj koji preuzima rad na predmetu. Policijska patrola upoznaje žrtvu sa radnjama koje je potrebno učiniti radi očuvanja dokaza i tragova. Obavještava se dežurni tužitelj. Dežurni tužitelj ne izlazi na lice mjesta već procesom rukovodi telefonski dajući naredbe istražitelju.  Dežurni tužitelj nalaže medicinski pregled žrtve.  Prvo se žrtva vodi na odjel hitne medinske ustanove, odakle se upućuje na ginekološki pregled.

Za medicinski/ginekološki pregled žrtve nije potrebna prethodna saglasnost žrtve. Za ginekološki pregled kriminalistički tehničar donosi SEX CRIME KIT – set pomogala za izuzimanje vaginalnog brisa, nakon čega se bris upućuje na vještačenje.

Ukoliko postoje vidne tjelesne ozljede radi se fotodokumentacija ozljeda. Psihološko vještačenje određuje tužitelj, samo što se postavlja pitanje kako, budući da procesom rukovodi telefonskim putem.

STATISTIKA KD SILOVANJE U KANTONU 10 ZA PERIOD 2016-2021

POSEBNA BAZA PODATAKA ZA POČINITELJE KD SILOVANJE NE POSTOJI!

MIŠLJENJE MINISTARSTVA KANTONA 10 O TRENUTNOM ZAKONU I PRIJEDLOZI ZA IZMJENE I DOPUNE:


Kao i kod prethodnog ministarstva i Ministarstvo unutarnjih poslova Kantona 10 u prvom krugu pitanja nije smatralo da je potrebno mijenjati bilo što u zakonodavnom okviru koji regulira KD Silovanje te su istakli:


“zakonski akti koji se odnose na već spomenuta kaznena djela su adekvatno uređeni,…”.


Već u drugom krugu pitanja, mjesec dana kasnije, na isto pitanje, ali uz navođenje činjenica da je entitetskim KZ RS donja granica minimalno tri godine i da je onemogućeno ublažavanje kazne za počinitelje KD silovanje, dok je u KZFBiH i KZ BDBiH donja granica godinu dana i moguće je ublažavanje kazne, te navodeći da je BiH potpisnica Istanbulske konvencije čime se smo se kao država, kao institucije na svim nivoima obvezali na usklađivanje i potrebne zakonske izmjene i dopune, MUP K10- Livno navodi:


“Vezano za čl.203 KZ FBiH potrebno je izvršiti usklađivanje zakona u dijelu donje granice za počinjeno KD Silovanje, onemogućavanje ublažavanja kazne za počinitelje KD silovanje, kao i usklađivanje sa čl.36. Istanbulske konvencije”.


“Smatramo da bi relevantne institucije koje sudjeluju u ovoj problematici trebale provoditi kampanje o informiranju i podizanje svijesti javnosti o štetnosti nasilja nad ženama, te razvijanju nulte tolerancije prema nasilju. Prema dostuonim informacijama raznih institucija i udruga poznato je da seksulano nasilje pripada najmanje prijavljivanim oblicima nasilja, te se događa češće nego se misli. Potreban je dugoročni utjecaj na smanjenje svih oblika seksualnog nasilja, osiguravanje pravovremene skrbi prema žrtvi (emocionalnle/suosjećajne), te smanjenje rizika od rzvoja traumatskih poremećaja žrtve, osihuranje kvalitetne medicinske zaštite žrtvama seksualnog nasilja, te praćenje zdravstvenog stanja žrtve.”

NASTAVAK SLIJEDI…

Objavio Zenski Mars

Ženski marš je neformalna grupa građanki okupljena oko ideje da građanke i građani BiH imaju pravo od svih nivoa vlasti zahtijevati da rade u njihovu korist. Vrijeme je za kolektivno buđenje!

One thought on “KD SILOVANJE – ODGOVORI MINISTARSTVA UNUTARNJIH POSLOVA I UPRAVA POLICIJE DIO II

Komentari su isključeni.

%d blogeri kao ovaj: