“A što ako ja pokorim tvoje podanike?”

Povodom obilježavanja “16 dana aktivizma” protiv rodno zasnovanog nasilja, objavljujemo kratku historiju “LEPTIRICA”, sestara Mirabal, femisitica koje su ubijene u borbi za svrgavanje jednog od najzloglasnijih diktatora na svijetu. U trenutku smrti, Patria je imala 36, Minerva 34, a Maria Teresia 24 godine.

Sestre Mirabal su bile četiri sestre: Patria, Minerva, Dédé i Maria Teresia Mirabal, rodom iz okolice Santiaga u Dominikanskoj Republici.  Ove dominikanske žene su se neumorno borile protiv režima Rafaela Trujilla, koji se smatra jednim od najgorih latinoameričkih diktatora.

Sestre Mirabal potječu iz dobro situirane obitelji koja je živjela u ruralnom gradu Salcedo u  Dominikanskoj Republici.  Sestre su bile bistre i obrazovane, a  sve su, osim Belgice Adele “Dede”, i diplomirale.

Minerva Argentina prva se uključila u pokret koji je za cilj imao svrgavanje Trujilla. Njeno političko djelovanje bilo je nadahnuto anti-truhijistom Periclesom Francom Ornesom, kojeg je upoznala 1940. godine, ljevičarskom literaturom te radijskim programom iz Venezuele i Kube. Ova je Dominikanka oduvijek bila buntovnica, čak je navodno odbila priliku da napreduje pod režimom koju je dobila od Trujilla.

Knjiga “Tri heroine i tiranin” koju je napisao Miguel A. Garcia, otkriva da je predsjednik jednom prilikom pitao Minervu što misli o njegovoj političkoj ideologiji, na što mu je odgovorila da je politika ne zanima.

Trujillo ju je zatim upitao: “A što ako pošaljem svoje podanike da te pokore?”

Minerva je smjelo odgovorila: “A što ako ja pokorim tvoje podanike?”

Iako je Minerva bila prva od sestara koja se pridružila ilegalnom, podzemnom, anti-trujillskom pokretu, nije zadugo bila sama. Osim što su sudjelovale u osnivanju grupe otpora pod nazivom “Pokret četrnaestog juna”, koji je nazvan po pokušaju ustanka protiv Trujillove diktature, sestre, koje su dobile nadimak “Las Mariposas” (Leptirice), zajedno su, distribuirajući pamflete o Trujillovim zlostavljanjima i planirajući akcije protiv vlasti, pomogle i u okupljanju velikog broja mladih Dominikanaca iz srednjeg sloja u borbi protiv Trujilla, što nije prošlo nezapaženo i bez posljedica.

Stotine članova/ica „Pokreta 14. juna“ je uhapšeno, uključujući i Minervu te mlađe sestre Mirabal i Mariu Teresu. Trujillo se nadao da će ta uhićenja obeshrabriti članove/ice pokreta otpora, no njegov se plan izjalovio. Nakon što je Katolička crkva osudila uhićenja, anti-trujillijevska klima diljem zemlje je ojačala. Minerva i Maria Teresa su, uz druge uhićene žene, puštene.

Nažalost, sloboda nije dugo trajala. Jedne kišne noći 1960. godine, iste godine kad su Minerva i Maria Teresa puštene iz zatvora, njih su se dvije, zajedno sa starijom sestrom Patriom, vraćale iz posjeta svojim muževima koji su još bili u zatvoru.

Njihov džip su zaustavili Trujillovi pristalice, koji su ih potom, skupa sa njihovim vozačem, na smrt zatukli pendrecima . Vozilo su potom gurnuli sa litice kako bi prikazali smrt sestara kao nesretni slučaj, iako kasnije u to nitko nije povjerovao. U trenutku smrti, Patria je imala 36, Minerva 34, a Maria Teresia 24 godine.

Vijest o njihovoj smrti razbijesnila je narod Dominikankse Republike koji je znao da je Trujillo naručio ubistva.  Ovaj tragični događaj je označio početak kraja njegove vladavine, a njihova brutalna likvidacija bila jedan od događaja koji je ojačao pokret protiv Trujillovog režima, na kojeg je 30. maja naredne godine izvršen atentat.

Četvrta sestra Mirabal, Belgica Adela, poznata kao Dedé, nadživjela je sestre. Iako, za razliku od njih, nije imala važnu ulogu u pokretu otpora, Dedé je ostatak života provela brinući se za njihovu djecu i očuvanje ostavštine sestara Mirabal. Umrla je 2014. od komplikacija uslijed  plućne bolesti.

“Hermanas Mirabal” (sestre Mirabal), kako često Las Mariposas nazivaju, predstavljaju danas u Dominikanskoj Republici simbol otpora diktaturi i simbol feminističkog otpora.

U Bogoti je 1981. na prvom sastanku feministkinja Latinske Amerike i Kariba odabran 25. novembar kao Međunarodni dan protiv nasilja nad ženama u znak sijećanja na sestre Mirabal. Na Međunarodni dan žena 1997. godine u Santo Domingu na visokom obelisku koji je Trujillo podigao u svoju čast, otkrivena je slika na kojoj su prikazane sve četiri sestre. Slika je nazvana “Un Canto a la Libertad” (“Pjesma slobodi”).

1999. godine, Ujedninjeni Narodi su i službeno rezolucijom 54/134 potvrdili 25. Novembar kao Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama.

Objavio Zenski Mars

Ženski marš je neformalna grupa građanki okupljena oko ideje da građanke i građani BiH imaju pravo od svih nivoa vlasti zahtijevati da rade u njihovu korist. Vrijeme je za kolektivno buđenje!

%d blogeri kao ovaj: