ON OKOM, A TI KĆERI SKOKOM!

Ženski Marš u BiH podržava svojom svakodnevnom misijom globalnu kampanju “16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama”. Šestnaestdnevna kampanju počinje 25. novbembra, a završava 10. decembra obilježavanjem Međunarodnog dana ljudskih prava.

Kampanju na našoj stranici započećemo dijeljenjem potresnog videa čiji su autorice i autori mladi ljudi okupljeni u Bošnjačkom omladinskom udruženju u Velenju, Sloveniji.

Predsjednica Udruženja, Jasmina Imširović, također je i stručna saradnica i koorinatorica u Udrugi SOS telefon za žene i djecu – žrtve nasilja u Ljubljani. Imširović ističe da Udruženje iz Velenja ovim važnim video želi skrenuti pažnju na način komunikacije sa žrtvama nasilja.

U videu smo naveli poruke, sa kojima smo, mi žene, morale odrastati – odnosno njima svakodnevno susretati i još se surećemo. Izjave u videu često su tako duboko ukorijenjene u nas, da ih kritično ne sagledamo niti razmišljamo baš one mogu dovesti do nasilja ili ga legimitirati. Izjave kucaju na savjest i dovode nas do susreta i dialoga sa samim sobom – šta govorimo i šta slušamo – što je uvijek izazov.

Jasmina Imširović

U nastavku pogledajte video koji će vas natjerati da se preispitate koliko nehotično legitimizirate nasilje nad ženama:

Objavio Zenski Mars

Ženski marš je neformalna grupa građanki okupljena oko ideje da građanke i građani BiH imaju pravo od svih nivoa vlasti zahtijevati da rade u njihovu korist. Vrijeme je za kolektivno buđenje!

%d blogeri kao ovaj: