NISMO SAME!

Šesnaesti PitchWise festival ženske umjetnosti i aktivizma u Bosni i Hercegovini 2021. održan je u Sarajevu od 9. do 12. septembra, a ovogodišnja tema festivala je: “Nismo same”.

Festival PitchWise okupio je umjetnike i umjetnice i aktiviste i aktivistice različitih generacija iz BiH i svijeta, a organizuje ga svake godine feminističko aktivistička organizacija Fondacija CURE. Na ovogodišnjem festivalu, pored brojnih aktivistica i umjetnica, gostovale su i Aida Feraget i Nejra Latić Hulusić, aktivistice pokreta Ženski Marš BiH.

Organizatorice 16. Pitchwise festivala su poručile:

Uvijek su postojale žene, djevojke i djevojčice koje će javno reći istinu o svom iskustvu nasilja, žene koje će zahtijevati slobodu za sebe i za sve žene, žene koje kreiraju pokrete solidarnosti i podrške za sve žene. Uvijek će tamo gdje je opresija biti i otpor i zato organizatorice poručuju”Nismo same!” i dodaju da snaga raste iz svake žene, bez obzira koliko bile glasne ili tihe, bez obzira da li su tek digle glas ili to rade godinama, bez obzira na način na koji dižu svoj glas, bez obzira na iskustvo i motivaciju

– MI NISMO SAME!

Aida Feraget je govorila na panelu naslovljenom “MI KOJE DIŽEMO GLAS”. Uz Milenu Milojević i Anu Pecotić, Aida je govorila o aktivističkom djelovanju i represivnim politikama.

Live stream panela možete pogledati ovdje:

Nejra Latić Hulusić je govorila dan poslije sa Lanom Lekić, Selmom Hadžihalilović i Ajlom Pidro na panelu “AKTIVIZAM KROZ UMJETNOST I NOVE TEHNOLOGIJE DIGITALNOG DOBA”. Razgovarale o temama koje zagovaraju, o ulogama svake od nas pri kreiranju kritičkog mišljenja na drušvenim mrežama te o glasovima koji pružaju otpor.

Live stream ovog panela možete pogledati ovdje:

Ženski Marš se zahvaljuje Fondaciji “CURE”, organizatoricama Pitchwise festivala i pozdravlja ovogodišnjim motom festivala:

NISMO SAME!

Objavio Zenski Mars

Ženski marš je neformalna grupa građanki okupljena oko ideje da građanke i građani BiH imaju pravo od svih nivoa vlasti zahtijevati da rade u njihovu korist. Vrijeme je za kolektivno buđenje!

%d blogeri kao ovaj: