Zašto se, majko, nisi borila?

Danas su održani završeni su dvadeseti protesti „Pravda za Dženana i Davida“. Skoro svi mi vratili smo se svojim domovima. Pod dojmom, naježeni i suznih očiju zagrlili smo svoju djecu, dijete sestre, brata, rođaka…

Naježene kože odgledali smo skratki film o Davidu i Dženanu, saslušali njihove roditelje, sestru, prijatelje, roditelje ubijene Edite Malkoč i Selme Agić i majku djevojčice Nadin Smajlović koju ovaj sistem i ljekari pod Hipokratovom zaklevom odbiše liječiti. Svi oni žrtve ovog sistema i ove nazovi države više od pet godina biju bitku za pravdu, a nasuprot njih aparat moćnika i beskičmenjaka kojima tuđa muka, bol i gubitak ama baš ništa ne znači.

Kada bi čovjek morao da odabere trenutak koji ga je najviše dirnuo, potresao i posramio, teško da bi mogao izolovati pojedinačni trenutak. Ipak naslov ovog teksta je rečenica koju je izgovorila majka pokojnog Davida Dragičevića, Suzana Radanović i u njoj je satkana i prošlost i sadašnjost i budućnost svih nas koji dijelimo ovaj prostor na kojem suvereno i sa puno integriteta vlada kriminalno korumpirani sistem.

ZAŠTO SE, MAJKO, NISI BORILA?

Suzana se u svom govoru prisjetila i demonstracija na kojima je učestvovao i njen sin David, tada sa nepunih 16 godina. Izašao je na ulicu sa svoj dva druga i roditeljima dvojice dječaka koji su tada također tražili pravdu i istinu. Njih pet je bilo na ulici, dok je masa drugih bila u svom domu, na svom poslu, u svojoj komfor zoni. Od tada se promijenilo samo to da je David danas pokojni, a samo nekolicina nas na ulici. Možda je više i suvišno pričati o masama na ulici, jer očito se to još zadugo neće postići, a možda ni tad. Majka Suzana kaže da više nema šta da joj oduzmu i neće odustati, jer ako ju David gleda odozgo, ne želi da se pita “Zašto se, majko, nisi borila?”

Naši preci su šutjeli i odustali su, zato je sistem dočekao nas. Mi šutimo i ne borimo se. Odustajemo. Ali prije nego potpuno dignemo ruke od sebe i od drugih, važno je podsjetiti sebe da ovaj i ovakav sistem čeka i naše potomke. Sutra ćemo se razlikovati po tome ko je pokušao – pa makar i pao. Sutra će vas pitati vaša djeca, djeca vaših najbližih, djeca iz vaših razreda:

Zašto se, majko/tetko/komšinice/nastavnice, nisi borila?”.

Do tada valja raditi na odgovoru.

Ženski marš podržava i podržavaće Pravdu za Dženana, Davida, Adnana, Editu, Selmu, Vedrana, Mahira, Nadin i svu našu djecu. Jer i mi smo na strani istine i pravde.

Objavio Zenski Mars

Ženski marš je neformalna grupa građanki okupljena oko ideje da građanke i građani BiH imaju pravo od svih nivoa vlasti zahtijevati da rade u njihovu korist. Vrijeme je za kolektivno buđenje!

%d blogeri kao ovaj: