ZAŠTO U FEDERACIJI NEMA DIREKTNE NABAVKE VAKCINA?

Zašto premijer Federacije BiH, Fadil Novalić, nije naručio vakcine od trenutno jedine ovlaštene veledrogerije za nabavku vakcina u BiH?

Budite građani i građanke koje traže odgovore, jer vi ste poslodavci/ke.

Kabinet Premijera:

Adresa: Hamdije Čemerlića 2, Sarajevo

Telefon: +387 33 650 457

Fax: +387 33 664 816

Premijer Vlade Federacije Bosne i Hercegovine je 04.juna 2021. izjavio:

“Druga stvar, mi, u tom globalnom svijetu, na određeni način, nismo, da tako kažem,„potrčali“ prvi. I bili neki, „pokusni kunići“. Neke su države to prihvatile. Mađarska, Srbija, Izrael…”.

Dan prije jedna među pomenutim zemljama koja je „to“ prihvatila, Republika Srbija, ponovno je otvorila mogućnost da se svi/e državljani/ke Bosne i Hercegovine vakcinišu gdje i kad god žele na prostoru Republike Srbije i to besplatno. Mora da je ta velikodušnost susjedne Srbije razljutila „odgovornog“ premijera Vlade FBiH, jer nas on sve vrijeme pandemije „čuva“ od globalnih eksperimentatora, a mi sad odjednom postadosmo globalni, da ne kažem regionalni kunići.

Postarao se premijer Vlade FBiH da nas učini entitetskim kunićima, na kojima će on i slični mu eksperimentirati. Podsjećanja radi, protiv premijera Vlade FBiH, Fadila Novalića, vodi se sudski postupak na Sudu BiH, a vezano za nabavku „malina“ respiratora. Kad se vršila narudžba i izbor dobavljača za respiratore, tad premijer Vlade FBiH nije zastao pa razmislio da li je proceduralno sve ispoštovano, da li i u kojoj mjeri su ti respiratori potrebni i adekvatni za pružanje zdravstvene pomoći u borbi protiv pandemije koronavirusa, već je poput Usaina Bolta potrčao i nabavio smeće koje ga je dovelo do Suda BiH. Tog istog dana, premijer Vlade Federacije BiH na pitanje o nabavci vakcina odgovara „kako Federacija BiH i nije, baš, nadležna za nabavku vakcina iako su prihvatili i tu obavezu. Podsjetio je kako taj posao, svugdje u svijetu, rade državne vlasti“.

Kako je entitet Republika Srpska direktno kupila vakcine?

U nastavku donosimo informacije o tome kako jedrugi entitet Bosne i Hercegovine nabavio vakcine te pozivamo sve Vas da premijeru Vlade Federacije BiH, Fadilu Novaliću pošaljete mail sa pitanjem zašto on kao premijer nije naručio vakcine od„Krajinagrop“ koja je trenutno jedina ovlaštena veledrogerija za uvoz cjepiva u BiH?

Republika Srpska je koristeći zakonske mogućnosti predviđene pravilnikom Agencije za lijekove BiH uvezla samostalno cjepivo Sputnjik V. Republika Srpska je krajem januara izdvojila 7,5 miliona eura za nabavku 200.000 doza ruskog cjepiva Sputnjik V putem interventnog uvoza, preko banjalučke firme “Krajinagroup”, kroz pregovarački postupak i bez objave obavještenja. Prema raspoloživim podacima, do tada je u RS stiglo 42.000 doza ovog cjepiva. Prvi kontingent od 2.000 doza Sputnik V za RS stigao je 1. februara na sarajevski aerodrom.

Na carinjenje cjepiva čekalo se četiri dana, jer Uprava za indirektno oporezivanje nije dobila prijavu, dokumente za uvozni postupak, niti rješenje Ministarstva zdravlja RS, obzirom da se radilo o interventnom uvozu. Vakcine Sputnik V su stajale na carini i zbog toga što je ugovor sa firmom „Krajinagroup“, uvoznikom cjepiva, potpisan četiri dana nakon što je ova kompanija uvezla 2.000 vakcina.

Tendersku dokumentaciju ovoj firmi Institut za javno zdravlje RS dostavio je 3. februara. Iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, tada su naveli da im nije podnesen zahtjev za izdavanje dozvole za prvi kontingent cjepiva Sputnik V, ni od proizvođača, niti od ovlaštenog zastupnika, ali da to nije prepreka da cjepiva, iako nisu registrovana, budu uvezena u BiH. Objasnili su da, ukoliko cjepivo nije registrovano, njegov uvoz mogu rješenjem odobriti entitetska ministarstva zdravlja i Odjel za zdravstvo Brčko distrikta.

Lijek je, navode iz Agencije za lijekove, moguće uvesti u slučaju „hitno potrebnog uvoza ograničenih količina lijekova koji nemaju dozvolu za stavljanje u promet, a neophodni su za zaštitu zdravlja stanovništva, na prijedlog zdravstvene ustanove“. U tom slučaju prvo se radi provjera kvaliteta u kontrolnom laboratoriju Agencije, a onda se, ukoliko je nalaz kvaliteta pozitivan, lijek šalje u zdravstvenu ustanovu koja je iskazala potrebu za vakcinom. Svu neophodnu dokumentaciju „Krajinagroup“ je predala 5. februara, te je prvi kontigent cjepiva ocarinjen, a uzorci su predati Agenciji za lijekove i medicinska sredstva, koja ih je odobrila za 8. februara, nakon čega ih je preuzeo Institut za javno zdravstvo RS. Firma „Krajinagrop“ je trenutno jedina ovlaštena veledrogerija za uvoz cjepiva u BiH.

Objavio Zenski Mars

Ženski marš je neformalna grupa građanki okupljena oko ideje da građanke i građani BiH imaju pravo od svih nivoa vlasti zahtijevati da rade u njihovu korist. Vrijeme je za kolektivno buđenje!

%d blogeri kao ovaj: